ΑΠΟΦΑΣΗ 22/2024- Εκκαθάριση Αγροτικού Συνεταιρισμού

ΑΠΟΦΑΣΗ 22/2024 ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

(Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας)

Απορρίπτει τις εφέσεις  του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι οποίες ασκήθηκαν κατά του  Κ. Παρηγόρη, ως εκκαθαριστή του υπό εκκαθάριση τελούντος αγροτικού συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥ …», που εδρεύει στην Δ.Κ. …………. και κατά της υπ’ αριθ. 201/2021 οριστικής απόφασης του Ειρηνοδικείου Σερρών, που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, δυνάμει της οποίας, το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκανε δεκτή ως ουσία βάσιμη την αίτηση του εκκαθαριστή, ρυθμίζοντας με απόφαση του την σύμμετρη πληρωμή των πιστωτών της υπό εκκαθάριση Ε.Α.Σ. …, προσδιορίζοντας την σειρά, τον τρόπο πληρωμής των πιστωτών και κατ` ακολουθίαν την κατάταξη τους και εντέλει εγκρίνοντας (μεταρρυθμίζοντας εν μέρει) τον υποβληθέντα πίνακας διανομής του ρευστοποιημένου ενεργητικού του υπό εκκαθάριση τελούντος νομικού προσώπου με βάση τους κανόνες της σύμμετρης ικανοποίησης των δανειστών.

Ειδικότερα, το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο έκρινε ότι «..Με τα άρθρα 975 έως 977 ΚΠολΔ ρυθμίζεται ο τρόπος της κατάταξης των δανειστών στην περίπτωση που το πλειστηρίασμα δεν επαρκεί για την ικανοποίηση όλων των προνομιούχων δανειστών και καθορίζεται η σειρά κατάταξης όταν υπάρχουν διαφορετικά είδη προνομίων.

Με τις τροποποιήσεις που επήλθαν στα άνω άρθρα με το ν. 4335/2015 καταργήθηκε το λεγόμενο «υπερπρονόμιο» των απαιτήσεων που είναι εξοπλισμένες με γενικό προνόμιο τρίτης τάξης (Δημοσίου, ΕΦΚΑ, εργαζομένων κ.λπ.) και προβλέφθηκε και ένα μικρό ποσοστό ικανοποίησης των εγχειρόγραφων δανειστών, δηλαδή εκείνων των οποίων οι απαιτήσεις δεν είναι εξοπλισμένες με κάποιο γενικό ή ειδικό προνόμιο. Έτσι, με τις νέες διατάξεις, η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε 1/3 και 2/3 σε περίπτωση συρροής γενικών και ειδικών προνομίων, γίνεται πλέον εξαρχής και όχι μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων που είναι εξοπλισμένες με γενικό προνόμιο τρίτης τάξης. Οι απαιτήσεις αυτές διατηρούν τον προνομιακό τους χαρακτήρα απλά και μόνο ως γενικά προνόμια, δηλαδή, όταν συντρέχουν μόνο με ειδικά προνόμια, όπως π.χ. με απαιτήσεις ενυπόθηκων δανειστών, και ικανοποιούνται πλέον μόνο από το 1/3 του πλειστηριάσματος.

Με το άρθρο 1 άρθρο ένατο παρ.3 του ν. 4335/2015 “Μεταβατικές και άλλες διατάξεις” ορίζεται ότι “οι διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση εφαρμόζονται όταν η επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση διενεργείται μετά την 1.1.2016. Εξάλλου, με τη διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4715/2020, το οποίο φέρει τον τίτλο “Ερμηνευτική διάταξη ως προς το χρόνο εφαρμογής των νόμων 4335/2015 και 4336/2015 σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ήδη κηρυχθείσες πτωχεύσεις“, ορίζεται στο εδ. α’ αυτού ότι κατά την αληθή τους έννοια οι διατάξεις του άρθρου ογδόου του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 (δηλαδή οι τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος αυτός στο δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης) δεν έχουν εφαρμογή σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στο δε εδ. β’ ότι για την κατάταξη των πιστωτών στην παραπάνω πρώτη περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το δίκαιο που ίσχυε κατά τον χρόνο επίδοσης της επιταγής προς εκτέλεση και της υποβολής της αίτησης για την κήρυξη της πτώχευσης. Σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4715/2020, που είναι γνήσια ερμηνευτική και, ως εκ τούτου, έχει αναδρομική δύναμη, το προϊσχύσαν δίκαιο εφαρμόζεται σε όλα τα ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης, περιλαμβανομένου και του ζητήματος της κατάταξης των δανειστών στο σχετικό πίνακα, όταν η υποβολή της αίτησης για την κήρυξη της πτώχευσης έλαβε χώρα πριν την 1.1.2016.

Μετά ταύτα, ορθά έκρινε ο εκκαθαριστής ότι έπρεπε να ικανοποιηθούν προνομιακά οι απαιτήσεις των εργαζομένων του Συνεταιρισμού, κατ’ άρθρο 975 παρ. 3 του προϊσχύσαντος ΚΠολΔ, και δη, μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκκαθάρισης, οι οποίες (απαιτήσεις) προέρχονται τόσο από αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σχέσης εργασίας και κατατάσσονται ανεξάρτητα από το χρόνο που προέκυψαν στην τάξη αυτή, όσο και από δεδουλευμένες αποδοχές που προέκυψαν στην τελευταία διετία πριν από τη λύση και θέση και εκκαθάριση του Συνεταιρισμού..».

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί την «δικαίωση» του πολυετούς δικαστικού αγώνα του εκκαθαριστή της Ε.Α.Σ… με σκοπό να διανείμει το πρώτο πλειστηρίασμα από μια σειρά διενεργηθέντων πλειστηριασμών που έλαβαν χώρα στα ακίνητα του υπό εκκαθάριση νομικού προσώπου.

Η προνομιακή ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων και η αναγνώριση του υπερπρονομίου αυτών αποτέλεσε ήδη από την αρχή του δικαστικού μας αγώνα, το διαρκές και σταθερό αίτημα μας για την δικαίωση των πρώην εργαζόμενων της Ε.Α.Σ.

Η εταιρεία PKG Κ.ΠΑΡΗΓΟΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στα θέματα εφαρμογής της συνεταιριστικής νομοθεσίας και εμπορικού δικαίου, έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την εκκαθάριση δύο από τις μεγαλύτερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τουλάχιστον 90 πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας μας, αναλαμβάνοντας την διαδικασία αυτή από το αρχικό μέχρι το τελικό της στάδιο.

Related Posts

Τελευταία άρθρα

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα στη Λάρισα
22 Απριλίου 2024
Η PKG στην επιστημονική διημερίδα «Το Τροχαίο Ατύχημα-Ποινική και Αστική Ευθύνη»
8 Απριλίου 2024
Δηλώσεις Γιώργου Παρηγόρη στα ΜΜΕ
13 Ιανουαρίου 2024

Ετικέτες

LIVE NEWS MEGA PAN EUROPEAN GUARANTEE FUND PKG PKG K.PARIGORIS PKG Κ.ΠΑΡΗΓΟΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ TLIFE «PKG Κ. ΠΑΡΗΓΟΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» «Το Τροχαίο Ατύχημα-Ποινική και Αστική Ευθύνη» Άλκης Καμπανός Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΣΙΔ Ανάκριση Απάτη Απόφαση δικαστηρίου Γιώργος Παρηγόρης Δάνεια ΑΤΕ Δίκη Άλκη Δικαστική απόφαση Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών Δολοφονία 41χρονης Ε.Α.Σ. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εκκαθαρίσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου Εργαζόμενοι Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεμιστοκλής Κιουρτζής Ινστιτούτα Ομορφιάς Ινστιτούτο απάτης Κ.ΠΑΡΗΓΟΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Κ. Παρηγόρης και Συνεργάτες Κική Πακιρτζίδου Κωνσταντίνα Σωτηρίου Κώστας Παρηγόρης ΛΑΡΙΣΑ Μαρία Κίσσου Ντιάνα Τσαμτσίδη Οπαδική βία Π.Ο.Π.Ε.Κ Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων ΣΕΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ Τατιάνα Στεφανίδου Τροχαίο ατύχημα Ψυχική οδύνη